szelén hatása

Szelén hatása

Egészség

A  felfedezése 1817 re tehető, a felfedezője Jacob Berzelius. A nevét a hold istennőjéről kapta. A szelén egy fém. Mind az egészség megörzésben, a test helyes működésében, és az iparban is használatos.

A szerepe a testünk helyes működésében

A szelén megtalálható a szervezetben is kis mennyiségben. Nagyon fontos nyomelem a helyes növekedéshez, a termékenység elősegítésére, a májnak nagy szüksége van rá, és nagyon jó hatással van a hajra és a bőrre is. Különböző kutatások szerint a sejtek megfelelő működéséhez is elengedhetetlen, a pajzsmirigy helyes működéséhez és hormontermeléséhez is szükség van a szelénre.

Hiába kis mennyiségben található a szervezetben, az eloszlása hatalmas, gyakorlatilag minden sejt tartalmaz szelént, a nagyobb előfordulási helyei a vese, máj lép és a hasnyálmirigy.

A szelénszükséglet nem egységes a világon, az RDA által elfogadott érték 0.05 – 0.07 mg, viszont ez a megfelelő működéshez szükséges adagolás. A hatásos bevitel 0,1-0,25 mg között van. Viszont nagyon lényeges az észszerű bevitele, mivel nagy mértékben toxikus lehet, a toxikus hatása 0,9 mg.

Szelén túladagolás

A szelén toxikus szint fölötti bevitele különböző hatásokat vált ki a szervezetből, a szelénmérgezésnek a neve szelenózis. Hatásai: haj és szőr hullás, bőrelváltozások, idegrendszeri problémák. A szelén túladagolása a rákos sejtekre sincs jó hatással, így nagyon fontos a megfelelően szabályzott fogyasztása

A szelén hatásai

A szelén nagyon fontos a szervezetünk védelmi rendszerében, gátolja a szabad gyököket, és azok károsító hatását. Antioxidáns szerepet is tulajdonítunk a szelénnek, ezen kívül stressz oldó hatása és a sejtek membránjainak védelmében is szerepe van.

Megtalálható, a brazil dióban is, és rengeteg olajos magban

Rákmegelőző szerepe

Különböző neves amerikai egyetemek kutatása szerint (Cornell Egyetem, Arizoniai egyetem) napi 200 ug  bevitelével a különböző ráktípusok elleni védekezés nagyon nagy mértékben elő segíthető. A prosztatarák, tüdőrák és vastag és végbél ráknak a gyógyításai esélyei több mint 50% al nőnek.

A szív nyomeleme

Csökkentheti a szélütés és az infarktus esélyét, így dohányosok és kemény fizikai munkát végzőknek is nagy szüksége van rá. Gátolja az erekben a vérrögképződést, növeli a HDL koleszterinszintet az LDL koleszterint pedig csökkenti

Szelén hatásai a termékenységre

Mind a férfi mind a női termékenységre jó hatással van. Férfiaknak szükséges a spermium éréséhez és a spermium számnöveléséhez, nők esetében a hiány meddőséget is okozhat. Családalapítás előtt érdemes növelni a bevitelét a megfelelő egészséges szintre.

Szelén forrásai

A szelén megtalálható húsban, halban, tejtermékekben, tojásban, hüvelyesekben, vagyis általánosságban a nagy fehérjetartalmú táplálékokban. Fontos hogy nagyon jó hatással vannak egymásra az E-vitaminnal, elősegítik egymás hatását és felszívódását, így érdemes lehet figyelni mindkettő bevitelére.