gyerek cipő

Milyen a megfelelő gyerek cipő?

Vásárlás Gyerek

A megfelelő gyerek szandál és cipő kiválasztása minden esetben a szülő feladata. Noha egyes gyermekek már egészen fiatal korukban kiforrott ízlésvilággal rendelkeznek, a cipők valódi megfelelősége felett a szülőnek kell dönteni.

A lábacskák csontozatának és izomzatának fejlődése a két lábra állást követően gyorsul fel, ez a folyamat azonban jelentős terhelést is jelent a még fejletlen végtagokra. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyermek már a kezdeti időszakokban kellő minőségű lábbelit használjon. A szülők általában tudják, hogy az első pár valódi cipőre akkor lesz szükség, amikor a baba elkezd két lábon járni, de ez számos további kérdést vet fel.

Fontos megjegyezni, hogy a baba lábainak tökéletes fejlődéséhez kellő szabadság szükséges; ezt úgy kell érteni, hogy az apró lábacskákat nem szabad szűk cipőkbe bújtatni és a szoros zoknit használatától is óvakodni kell. A szoros lábbelik súlyos esetben akár a fejlődő lábfejek és talpak deformálódásához is vezethetnek. Ebben a korban tehát nyugodtan válasszunk egy számmal nagyobb cipőcskét, de arra mindig figyeljünk, hogy a gyermek lába ne csúszkálhasson benne járás közben.

Felvetődik a kérdés, szükség van-e cipőcskére a lakásban. Megfelelő lehet egy úgynevezett csúszásgátló zokni, de ezek csak abban az esetben használhatók, ha kellően meleg van a lakásban vagy padlófűtés működik. Ha ennél kicsit hidegebb van, akkor érdemes puha talpú cipőcskét választani, de arra mindig figyelni kell, hogy ezek természetes anyagból készüljenek. Szerencsére ezek a cipők rendszerint természetes bőrtalppal rendelkeznek, így igazán kényelmesek. Komolyabb félcipőre vagy csizmára nincs szükség a szobában; ezek rendszerint túl nehezek a baba számára, ráadásul túl masszívak a kezdeti lépések próbálgatásához. Szerencsésebb, ha a baba az első lépéseit cipő nélkül teheti meg, illetve amennyiben szükséges, akkor egy puha talpú könnyű cipőcskében.

Az első lépésekhez kaphatók úgynevezett „first step” cipőcskék. Ezek kifejezetten azt a célt szolgálják, hogy a baba minél természetesebb módon tapasztalhassa meg a járás örömét. Az ilyen lábbelik roppant könnyűek, a talpuk is rendkívül hajlékony, kiválóan simulnak a baba lábaira és megfelelően támasztják az apró sarkakat.

A sportüzletekben és a bababoltokban találhatunk kifejezetten sportcipőre vagy sportpapucsra hasonlító darabokat. Ezek csak akkor ajánlhatók, ha a baba már teljes bizonyossággal mozog, tehát a járás tanulása során érdemes ezeket kerülni. Mivel az ilyen cipők rendszerint kemény talppal rendelkeznek, ezért inkább csak 2 éves kor után ajánlottak.

Az általános ajánlások szerint az ideális gyerekcipő magasított szárral rendelkezik, ennek megfelelően kiválóan tartja a bokát. Ez érvényes a gyerek szandál különböző típusaira is, ahol elvárás a magas kéregszerű kialakítás. Fontos a megfelelő szélességű orrész; cipők esetében ez a lábujjak egészségének megóvása érdekében kiemelt jelentőséggel bír, gyerek szandálok esetében ez természetesen nem játszik szerepet, hiszen a lábujjak részben szabadon mozoghatnak. Mind a cipő, mind a gyerek szandál esetében kiemelten fontos, hogy a talp kellően rugalmas és hajlítható legyen, azonban arra is figyelmet kell fordítani, hogy vizes kövön is lehetőleg jól tapadjon. Az új lábbeli vásárlása előtt mindig próbáljuk fel a gyermek lábára a cipőcskét!