Krakkó főtér, Posztócsarnok

Krakkó legfontosabb látnivalói

Utazás

Krakkó több mint 500 éven keresztül volt főváros és királyi székhely, a közel 800ezer lakosú város ma is Lengyelország művészeti, kulturális és turisztikai központjának számít.

Krakkó történelmi városmagja szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, 2000-ben elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, emellett a város közel 6000 műemléke, negyven múzeuma várja az idelátogatókat.

A ma is érintetlen középkori eredetű városmagját évente több millió turista keresi fel. Krakkó kiemelkedő látnivalójának számít óvárosi főtere (Rynek) és a főtéren található műemlékei: a Mária (Mariacki) Templom, a középkori eredetű Posztóház (Sukiennice), illetve a főtér fölé emelkedő városháza tornya.

A Visztula folyó melletti dombon épült a királyi vár (Wawel), mely Európa egyik legszebb reneszánsz királyi rezidenciájának számít. Középkori eredetű városfalát, annak bástyáit, városkapuit ma is eredeti szépségükben csodálhatjuk.

Krakkó keleti részén található Kazimierz városnegyed, az egykori zsidónegyed kiemelkedő történeti és kulturális jelentőséggel bír. Kazimierzben minden év júniusában és júliusában megrendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált.

Az óváros alatti húzódó egykori pincerendszere ma főként kávéházaknak, sörözőknek, éttermeknek, kiállítóhelységeknek ad otthont, mely Krakkónak különleges hangulatot kölcsönöz.
Forrás: utazasok.org