szakáll

Az ápolt férfi megjelenésének titka – Tippek a stílusos szakáll ápolásához

Divat Szépség

Az elmúlt években a szakáll nagyon divatossá vált, és az ápolt, sűrű arcszőrzet sokat dob a megjelenésen is. Bármilyen típusú szakállat is választunk fontos, hogy gondozott legyen – ez a záloga a tökéletes megjelenésnek. Bár a rendszeres ápolását sokan szakemberre bízzák, egy kis gyakorlással és megfelelő szerszám birtokában akár házilagosan is elvégezhetjük. Azonban nem árt tudni, hogy a megfelelő ápolásához a megfelelő szerszámon túl pár hozzávalót, például szakállápoló olajat, waxot is célszerű beszerezni.

A szakáll szerepe a megjelenésben

A különböző formájú szakállformák nagyon divatosak, és egy-egy forma képes az egész arc karakterét megváltoztatni. Alapvetően az a szakáll funkciója, hogy a viselője arcának megfelelő kontrasztot és keretet adjon. Ebben a mindennapokban van nagy jelentősége – különösen az első benyomás kialakulásánál. Egy jól eltalált forma, mint például a megnyerő borosta, vagy épp a visszafogott körszakáll nem csak eleganciát sugallhat, hanem sportos, fiatalos megjelenést is kölcsönöz a viselőjének. A borostával nem lehet mellé nyúlni, hiszen mindenkinek jól áll. A forma folyamatos nyírással biztosítható, és a rendszeres ápoláshoz csak egy jó szakállvágó szükséges.

Divatos szakállformák a különböző arcformákhoz

Az elmúlt években számos szakáll fazon volt nagyon divatos, és továbbra is népszerűek, így mindenki könnyen megtalálhatja az ízlésének, és arcszőrzetéhez leginkább passzoló formát. Mielőtt a legtrendibb formába belevágnánk, vegyük figyelembe az arcformánkat, és az arcszerkezetünket, és válasszunk ehhez igazodó formát. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az a szakállforma nyújt jó benyomást, amely láthatóan rendszeresen karbantartott és a viselője hajstílusával is harmóniában áll. A különböző arcformák (például hosszúkás, kerek, ovális, szögletes alakú, háromszög alakú) más-más arcjegyre irányítják a figyelmet. Nyilván nem minden arcformához illik bármelyik fazon – még akkor sem, ha nagyon divatos -, viszont néha érdemes kísérletezni, hogy a legelőnyösebb stílust megtaláljuk. Például a keskenyebb archoz előnyösebb a hosszabb fazon, míg azoknak, akik kerekebb formával rendelkeznek számukra a rövidebb szélű szakáll lesz jó választás.

szakállvágás

Borosta

Azoknak, akik kezdetben nem tudják eldönteni, hogy milyen pontosan az arcformájuk, vagy, hogy melyik stílus lenne a legelőnyösebb, számukra a borosta ajánlható. Előnye, hogy szinte mindenkinek jól áll, és könnyedén kezelhető. Elegendő minimum heti három alkalommal nyírni, így azoknak is jó választás, akiknek általában rohanósak a reggeleik.  Ha borostás arcszőrzetet választunk, akkor az arcbőr ápolására is kiemelt figyelmet kell fordítani, és javasolt hidratáló készítményt használni – lehetőleg alkoholmenteset válasszunk.

Kiterjedt kecskeszakáll

Szögletes vagy ovális arcformához jól illik a kiterjedt kecskeszakáll, amely abban különbözik a kecskeszakálltól, hogy az oldalsó részekről kell az arcszőrzetet eltávolítani. Heti egy alkalommal célszerű nyírni és a bajusz környéki részt is gondozni kell.

Balbo-szakáll

A keskeny állhoz tökéletesen passzol a Balbo-szakáll, amely igen divatos is. Nem csak sármos és karakteres megjelenést kölcsönöz, de a viselője előnyös vonásait is remekül kiemeli. Rendszeres ápolást igényel, és a végeire érdemes minden nap egy kis vaxot bedolgozni. Egy precíziós borotva segítségével pedig folyamatosan megőrizhető a szélek határozott formája.

Napi szakállápolási rutin

Bármilyen típusú szakállat is választunk fontos, hogy gondozott legyen – ez a záloga a tökéletes megjelenésnek. A hosszabb szakáll ugyanakkor nem csak rendszeres karbantartást, de különleges gondozást is igényel: speciális ápoló samponra is szükség van. A sampon nem csak tisztító, hidratáló funkciót lát el, de a hosszú szőrt puhává tudja varázsolni. A szakállolajok szintén hozzájárulnak a szakáll puhaságához, belülről táplálják, és megakadályozzák a korpásodást, ami közelről már szabad szemmel is jól látható. A szakáll folyamatos fertőtlenítéséről sem szabad megfeledkezni.

Milyen szakállápoló való nekem?

Bár a szakáll rendszeres ápolását sokan szakemberre bízzák, amely a hosszabb Bandholz szakállnál talán indokolt is, azonban a borosta egy jó minőségű szakállvágó segítségével remekül kezelhető. Előnyös abból a szempontból, hogy beállítható a vágás hossza, és modelltől függően akár hajra, szakállra, vagy orrszőrzet trimmelésére is használható. A minőségi termékekért és a kedvező árakért érdemes az Alza.hu weboldalt felkeresni, ahol a termékekkel kapcsolatos bővebb leírás is megtalálható.