női pizsama

Hogyan válasszunk kényelmes hálóruhát?

Divat

Ma már egyre többet hallhatunk a pihentető alvás jelentőségéről, de nemcsak abban oszlanak meg a vélemények, hogy hány órát érdemes aludni, vagy milyen hőmérsékletű szoba az ideális, hanem abban is, hogy miben érdemes aludni. A kényelmes hálóruha a pihentető alvás az egyik záloga, és évszaktól, egyéni adottságainktól függően érdemes a megfelelő fazont és anyagtípust megválasztani.

Hasznos tippek a megfelelő hálóruha kiválasztásához

Köztudott, hogy életünk egy harmadát alvással töltjük, és ma már egyre többet hallhatunk a pihentető alvás jelentőségéről. Mindenki ismer olyanokat, akiknek az elalvás semmilyen problémát nem jelent, bármilyen feltételek esetén képesek azonnal álomba zuhanni. De az elmúlt időszakban megnőtt azoknak a száma, akik valamilyen mértékű alvásproblémával küszködnek. Mielőtt valamilyen gyógyszerhez nyúlnánk érdemes megvizsgálni, hogy milyen apróságokkal, vagy új szokással tudunk az alvási feltételeinken javítani.

Ráhangolódás az elalvásra

Sokan nem is gondolják, hogy az elalváshoz való ráhangolódáshoz több apró részlet is elengedhetetlen. Nem elég egyszerűen bebújni a megvetett ágyba, olyan ideális környezeti feltételeket kell megteremteni, amelyek hozzásegítenek az elalváshoz szükséges lazult állapothoz. Ilyen tényezők például a szoba elsötétítése, a megnyugtató fény használata, az ideális hőmérséklet beállítása, valamint a zavaró a kütyük kikapcsolása. Viszont sokak számára a hálóruházat és a köntös felvétele jelentik az esti szertartás egyik legfontosabb mozzanatát a fürdés vagy zuhany után.

pizsama

Hálóruhában vagy meztelenül jobb aludni?

Mint sok egyéb másban, így abban is megoszlanak a vélemények, hogy hogyan egészségesebb, illetve kényelmesebb aludni: hálóruhában, vagy ruha nélkül.  Alvás során a mély álom szakaszban a testhőmérséklet enyhe mértékben lecsökken, majd az alvásciklus végén kezd el a test ismét melegedni. A szakértők szerint a meztelenül való alvás jobban igazodik ehhez a természetes ritmushoz, mivel elősegíti a test lehűlését, megkönnyíti az elalvást, amely hozzájárulhat a pihentető mély alváshoz. Így azok számára, akik elalvás problémával küzdenek érdemes kipróbálni a meztelenül való alvást, mert a különböző hálóruhák miatt például a hálóing vagy pizsama, és a zokni viselése miatt a testük túlmelegedhet, aminek gyakori megébredés illetve a nehézkes visszaalvás lehet a következménye.

Miért kényelmesebb hálóruhában aludni?

Vannak, akik fázósabbak, és számukra elképzelhetetlen lenne – különösen a hideg évszakokban -, hogy pizsama nélkül aludjanak. Ugyanakkor sok szakember hangsúlyozza, hogy maga a hálóruhában való alvás sem egészségtelen: így annak, aki úgy érzi magát komfortosan, vagy úgy gondolja, hogy az önbizalmára, a kapcsolatára jobb hatással van egy elegáns női pizsama, vagy férfi pizsama viselete, ők bátran viseljék éjszakára a kedvenc hálóruhájukat. Vannak, akik a hálóingre esküsznek, viszont sokan azért viselnek kényelmes pizsama nadrágot és hozzá felsőt, mivel az éjszakai forgolódás során könnyen a derekuk köré csavarodhat. Viszont nagyon fontos, hogy milyen fazonú, illetve anyagú darabot választunk.

Milyen hálóruhát válasszunk?

Míg a hideg hónapokban – attól függően, hogy milyen fázósak vagyunk – pamutból, flanellből, vagy bambuszból készült ruhaneműt érdemes választani, addig nyáron érdemes váltani egy hűsítő selyemből, vagy vékony pamutból, lenből készült hálóruhára. Ma már a női köntös elengedhetetlen része a női ruhatárnak, és az anyaga az évszaktól függően többféle típusú lehet. Télen az esti fürdés után bátran burkolózzunk be pihe-puha plüssből, vagy mikrofleece-ből, pamut fottírból készült köntösbe. Az utóbbinak hasznát vehetjük wellnessezésnél, vagy úszás, jakuzzi után is a kiváló nedvszívó tulajdonsága miatt.

pizsama vásárlás

Mit ne viseljünk éjszakára?

Éjszakára lehetőleg ne válasszunk olyan darabot, amely túlzottan szűk, vagy bő szabású, vagy amelyet zavaró díszítésekkel, nagy gombokkal láttak el. Férfiak körében manapság igen divatos a boxeralsó viselete. Azonban nem árt tudni, hogy a szoros alsónadrágban való alvás károsan befolyásolhatja a spermiumok termelődését, ezért éjszakára érdemes inkább egy laza fazonú alsónadrágot választani.

Hol vásároljunk megfelelő fehérneműt?

Ma már a hálóruha kiválasztása és vásárlása sem lehet probléma, hiszen a különböző fehérnemű üzletek és webáruházak kínálatában számtalan fazon, és anyag közül választhatunk. Manapság mindenki megtalálja az ízlésének leginkább megfelelő darabot, legyen szó klasszikus férfias fazonú pizsamáról, vagy éppen a csábító szatén szettekről.