só

Tényleg káros a só?

Egészség Életmód

Fehér gyilkos – sok szakértő csak így nevezi a milliók által kedvelt sót. De mi a valóság? Tényleg ilyen káros lenne a só, és teljesen ki kell iktatnunk ételeinkből?

Hosszú éveken keresztül úgy tartották, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás különösen káros és számos ártalmas hatása van belső szerveinkre. Elsősorban a szívroham, keringési és érrendszeri betegségek kockázatát növeli. Ezeket a feltevéseket később számos klinikai vizsgálattal is bebizonyították, melyek egyértelműen igazolták a só különösen káros hatásait.

A valóság az, hogy a só nem olyan szörnyű dolog, aki szereti, nem kell teljesen lemondani róla. Fontos hozzátennünk, hogy a só kiemeli az ételek ízét, ha fogyasztását nem visszük túlzásba, biztosan nem okoz egészségügyi problémákat. A legújabb kutatások azt javasolják, hogy a napi sóbevitelt 5 grammra érdemes korlátozni. Hasonló véleménnyel van erről az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is.

Általánosságban elmondható, hogy a mértéktelen sófogyasztás biztosan ártalmas, főleg azoknál, akik eleve magas vérnyomással rendelkeznek. Egészséges személyek esetén káros hatása kevésbé érződik, és nem valószínűsíthető egészségkárosodás. Ha van rá lehetőségünk, érdemes a hagyományos konyhasót valami mással helyettesíteni. Ez lehet bors, paprika, zöld fűszerek, melyek határozottan jobb hatással vannak szervezetünkre és legtöbbjük korlátlan mennyiségben fogyasztható.