Tej nélkül túró avagy miből készülhet a vegán túró?!

Életmód Konyha

Miként helyettesíthetik a vegánok a tejből készített túrót, hogy ők se maradjanak ki olyan finomságokból, mint túrós batyu, túrós pogácsa vagy a körözött?!

A vegán túró változatok, amelyek növényi alapanyagokból készülnek, valamennyire eltérő szerkezetűek és ízvilágukban is mások, mint az állati eredetű termékek, viszont kiválóan helyettesítik a vegán süteményekhez szükséges túrót.

A növényi alapanyagokból készített túró alapjai lehetnek a szójatej, (alma)ecet, kókuszolaj, cocomas, fehérjepor, kesudió és süteményliszt.
Ezen alapanyagoknak különböző mértékű keverésével hasonló ízvilágú növényi túrót kapunk.

Túrószerű anyagot lehet készíteni felforralt szójatejből. A felforralt tejhez ecet hozzáadásával a „savó” kicsapódik. A szétvált szerkezetű anyagból a darabos, túróra hasonlító darabokat hálóban lecsöpögtetjük. Az összeállt túrószerű anyag lehet innentől kezdve vegán túrós ételeink.pl. a túrós pogácsa alapanyaga.

vegán túró

Kölesből édes vegán túrót készíthetünk. Az 1 órán át vízben áztatott kölesről, leöntjük a vizet, majd újra átmossuk. A megpuhult kölest édesítőszerrel növényi tejben főzzük, addig, amíg a tej már csak félcenti vastagon lepi el a masszát. Ekkor citromlé és vanília hozzáadásával ízesítjük. Zabkorpa és mandulatej belekeverésével pedig olyan állagúra formáljuk, amilyen sűrűségű a vegán ételekhez vagy a süteményünkhöz szükséges lesz.