Mi mindenre jó a citrom?

Ez a sárga, savanyú egzotikum szinte otthonosabb a konyhánkban, mint az alma. Az ókorban úgy vélték, hogy távol tartja az ártó szellemeket.

Szinte nincs olyan betegség vagy gyengeségi állapot, amelyen ne segítene a citrom. Alacsony a kalóriatartalma, gazdag C- és B-vitaminban, valamint ásványi sókban (réz, kalcium, vas és kálium). A tőle elvárt gyógyhatás elsősorban az, hogy az immunrendszer erősítése révén megelőzze vagy gyógyítsa a náthát, az influenzát.

A természetes kötésben lévő C-vitamin és más, a citromban található anyagok valóban lehetővé teszik az immunrendszer számára, hogy interferont termeljen, ez a fehérje pedig gátolja a vírusok szaporodását. Természetes fertőtlenítő, még hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat. A citrom frissít, élénkít, és javítja a közérzetet, a hangulatot, így a belső harmónia kisugárzik a külsőnkre is.

  • Fiatalítja és regenerálja az arcbőrt, szabályozza a bőr faggyútermelését, eltávolítja az elhalt hámsejteket. Zsíros bőrre ajánlott házi arcpakolás: fél citrom levét összekeverjük 3 evőkanál kefirrel, az arcunkra kenjük, és 15–30 perc múlva langyos vízzel leöblítjük.
  • Rendszeres használata (pakolásban) megakadályozza a hajhullást, megelőzi a kopaszságot, erősíti a hajhagymákat, megszünteti a korpásodást, javítja a haj tartását.
  • A citromhéj belső, fehér része fehéríti a fogakat, ha rendszeresen átdörzsöljük vele őket.
  • A fogyókúra, a diéta hatásos kiegészítője, több okból is: a C-vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigyhormon (thyroxin) termelődését; a reggel éhgyomorra megivott citromos víz (magas rosttartalma miatt is) természetes módon támogatja az egészséges emésztést, a lerakódott salakanyagoktól való megszabadulás pedig kilókban is mérhető változást okoz; a pektin vízzel elegyedve sűrű, kocsonyaszerű tömeget alkot, amely fokozza a telítettségérzést, és csökkenti az éhséget. Kúraszerűen vagy folyamatosan is lehet fogyasztani, de a nagy mennyiségű tömény sav tönkreteheti a gyomrot.
  • Illóolaját nyugtató-frissítő fürdőszerekhez, bőrápolókhoz, borotválkozás utáni készítményekhez, parfümökhöz használják.
  • Méregtelenít, emellett jó nyákoldó, fokozza a nyálelválasztást. Jótékony hatású láz, herpesz, ödéma és magas vérnyomás kezelésében is Segít a szervezetben felgyülemlett ásványi sók feloldásában, eltávolításában, így a természetes gyógymód hívei vértisztításra, illetve ízületi gyulladások, epe- és vesekőhomok, magas vérnyomás esetén is ajánlják.
  • Bélféreghajtó és puffadásgátló hatású, gyógyítja a szeborrheás bőrt, megszünteti a szájszagot.
  • Magas savtartalmának köszönhetően lassítja a szénhidrátok felszívódását, és emésztés után lúgosítja a szervezetet.
  • A citromolaj hivatalosan is gyógyhatású, az érvényben lévő Magyar gyógyszerkönyv szerint antimikrobiális és antivirális hatása miatt. Amellett, hogy illatosít, alkalmazzák betegszobák, kórházi szobák légterének fertőtlenítésére is (főként járványos időszakokban).

Vigyázz vele!

  • Mivel a déligyümölcsöket zölden vagy éretlen állapotban szüretelik, és hosszú utat tesznek meg, amíg a boltokba nem kerülnek, ezért gombaölő és baktériumpusztító vegyszerekkel kezelik őket, a súlyveszteséget okozó párologtatás csökkentésére pedig viaszréteggel vonják be a héjukat. A gombaölők felszívódnak a gyümölcs héjának mélyebb rétegébe is. A meleg vizes áztatás után mosogatószerrel, kefével való átdörzsölés eltünteti a felületi szermaradványokat, de a héj mélyebb rétegeibe felszívódókat nem, ezért egyéni mérlegelés kérdése, hogy felhasználjuk-e.
  • A tömény citromlé károsíthatja a fogzománcot, és a héjat sem szabad túl gyakran használni fogfehérítésre.
  • Az emberek 3-5 százaléka allergiás a citrusfélékre.
  • Az esetleges fototoxikus hatás elkerülése érdekében napozás, szoláriumozás vagy napon végzett sportolás előtt kb. 10-12 órával biztonságosabb kerülni a citromolajat tartalmazó kozmetikumok használatát.

Forrás: Elixir