Komposztálás a zöld hulladék újrahasznosítása

Komposztálás a zöld hulladék újrahasznosítása

Kert

A zöld hulladék nem szemét. Semmi nem veszhet kárba!

Komposztálás házilag

Az ősz vége felé közeledvén számba véve eddigi tevékenységeinket megállapíthatjuk, hogy akad még azért kerti munka bőven a zord tél beállta előtt. Nos, úgy vélem, hogy az eddigi tapasztalataink szerint a haszon vagy dísznövénykertünk egész éves termésének szépségén, hasznán túl arra is kell már jó előre gondolnunk, hogy a következő év tavaszán ismét tápanyagokat és vitaminokat kell adnunk szeretett növényeinknek. Jómagam úgy vélem, hogy évek óta bevált módszerként, újra és újra gondoskodom a metszések, a sövényeim nyírása és az ősz évszakával együttesen járó lombhullás utáni növényi maradványok újbóli felhasználásáról. A bokrokról és a fákról lehulló levelek gereblyézése egy olyan tipikus feladat, ami komposztált avart eredményez. Hiszem azt, hogy a komposztkészítés egyszerű és sok mindenre megoldást jelenthet. Pofon egyszerű az egész, hiszen minden kertben van valamiféle hulladék: levágott fű, hulló levelek. És minden kertnek jót tesz a humusz. A komposztálás mindkettőre megoldás. Manapság már kaphatóak a kertészeti árudában, fából vagy erős műanyagból előre elkészített tároló eszközök, melyek segítségével kiválóan és biztonságosan tárolhatjuk a lenyírt füvet, sövényt, tujamaradványokat, faleveleket és minden egyéb zöld hulladékot.

Javaslom minden kedves kertbarátnak és gazdálkodónak, ne dobjuk a szemétbe, ne égessünk el semmit sem, hisz nagyon jó célt szolgál a komposztált növényi humusz a további szerves illetve műtrágyával majd kiegészítve a növényeink tavaszi energia utánpótlásakor.

Nyugodtan vigyük tehát a kertből és a pázsitról a lehullott leveleket a komposztládánkba, mert különben is, ha mindent úgy hagynánk, akkor a temérdek zöld hulladék elfojtaná a növényeinket és a gondozott füvet. Akár saját készítésű komposztot használunk, akár megvásároljuk azt, ne felejtsünk figyelembe venni néhány igen hasznos tényezőt, amit jó, ha megjegyzünk: ha egy mód van rá, akkor használjunk egészséges növényi anyagokat, réteges talajt, puhább és nagyobb növényeket, valamint trágyát. Fontos az is, hogy rendszeresen forgassuk és tartsuk állandóan nedves állapotban a komposztot, így felgyorsítva a bomlási folyamatokat.

Az összegyűjtött leveleket, lenyírt füvet sok esetben egészítsük ki természetes konyhai hulladékokkal, a gondosan felaprított ágacskákkal, amik a sövénynyírás és a bokrok metszése után haszontalanná vált, majd ezeket is rétegesen a komposztálóba rakjuk. Úgy egy héten kétszer átforgatjuk az egészet egy vasvillával, hogy a levegő átjárja és táplálja az organizmusokat, és gyorsítsa a szerves anyagok lebomlását. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy még véletlenül se terheljük túl a komposztot csupán egy adott összetevővel, inkább készítsünk egy változatos keveréket.