Ingatlan ajándékozás megtámadása

Ingatlan ajándékozás megtámadása: Legyünk körültekintőek lakás ajándékozásakor

Ingatlan Jog

Gyakori élethelyzet, hogy a szülők építési telket, vagy lakást ajándékoznak gyermeküknek. Kevesen tudják, de az ingatlan ajándékozás egy igen bonyolult jogi ügylet, ezért nagyértékű tulajdonoknál különösen fontos a körültekintő ügyintézés, különösen a kötelezettség vállalás tekintetében. Az ingatlan ajándékozás megtámadása közel sem számít ritkának, ilyenkor az ajándékozó különböző okok miatt szeretné visszaszerezni az ajándékként adott ingatlant.

Nemcsak ingatlan, de autó, értékes ingóság is lehet ajándék, de amennyiben az ajándékozási szerződés lakásra vonatkozik, ebben az esetben nélkülözhetetlen egy ügyvéd bevonása. Az ajándékozás alkalmas az ingatlan tulajdonjogának átruházására, egyrészt bizonyos esetekben jobban meg is éri. A közelmúlt jogszabályváltozása miatt családon belül az egyenes ági, vagy házastársi kapcsolatok esetében ingyenes, amely a magas illetékfizetési kötelezettség mellett igen csak előnyös.

Az ingatlan ajándékozás folyamata részben hasonló az adásvételi eljárás folyamatához, viszont lényeges különbség, hogy ingyenes juttatásról van szó, a- vételár kihagyása nélkül. A téma azért meglehetősen bonyolult, ahhoz hogy a szerződés jogszerű legyen, számos formai követelménynek kell megfelelni. Az ajándékozási szerződést mindig ügyvéd általa ellenjegyzett okiratba kell foglaltatni, majd ezt követően és ennek birtokában kerülhet sor a földhivatalban az ingatlan-nyilvántartásban való átvezetésre.

Jó tudni, hogy bizonyos feltételek mellett az ajándék visszakövetelhető.

Fontos leszögezni, hogy szokásos mértékű ajándékra semmiképp nem érvényesíthető. Bonyolítja a helyzetet, hogy a jogszabály konkrétan nem nevesíti a szokásos mérték fogalmát, vita esetén a bíró a körülmények, a család társadalmi státusza, vagyona, de akár az alkalom jellege alapján mérlegel. Általánosságban az értékes ajándékok közé sorolhatók az ingatlanok, lakások, autók, stb.

A leggyakoribb esetei az ajándék visszakövetelésnek

A leginkább közismerteset, hogy az ajándékozó létfenntartásában bekövetkező változásokkal kapcsolatos. Ilyenkor a szerződés létrejöttét követően, ha már megtörtént az ingatlan ajándékozás, elképzelhető, hogy olyan súlyos helyzet alakul ki, amely miatt az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot. Azonban a bíróság mérlegeli, hogy ez nem veszélyezteti-e a megajándékozott mindennapi életvitelét.

Előfordulhat az is, hogy egy régebben ajándékként kapott lakást időközben eladásra került. Ebben az esetben viszont az ajándékozottat már nem kötelezi a jogszabály arra, hogy saját vagyonából fizesse ki az ajándékozót.