fitness

Így tartsd magad kondiban

Életmód Sport

Hogyan kezdjünk hozzá? Ez az első és legfontosabb kérdés, ami felmerül bennünk, ha valamit szeretnénk kipróbálni, kíváncsiak vagyunk, vágyunk rá, de még soha semmilyen formában nem volt lehetőségünk foglalkozni vele. A konditermi edzés sem más. Legelőször talán hasonlóan kezdődik. Felébred bennünk az igény, a vágy, hogy belekezdjünk. Tegyünk az egészségünkért, szépségünkért és általuk boldogságunk fokozásáért.

A motiváció 

Az, hogy kiben miért fogalmazódik meg a gondolat, hogy edzésre adja a fejét nagyon sokféle lehet. Íme néhány gyakori példa:

  • Le szeretnénk adni néhány kilót.
  • Fáradékonyságunktól szeretnénk megszabadulni.
  • Állóképességünket szeretnénk javítani
  • Általános egészségi állapotunkat szeretnénk javítani.
  • Erőnket szeretnénk fokozni.
  • Testünket tónusba kívánjuk hozni.
  • Izomtömegünket szeretnénk növelni.
  • Formánkat szeretnénk javítani.

Függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, idősebb vagy fiatal, aki belekezd, mindenkinek van valamilyen motivációja. Ez az egyik legfontosabb dolog, ami ahhoz kell, hogy a kondi edzést tényleg el tudjuk kezdeni.

A célok

Ha megvan a kellő motivációnk, annak megfelelően szükséges célokat kitűzni. Érdemes rövid-, közép- és hosszú távú célokat is megfogalmazni magunknak. Természetesen nem mindegy, hogy milyen motivációval milyen célokat tűzünk ki. Mert bár a konditermi edzésben vannak ugyan nagy általánosságok, de vannak olyan folyamatok is amelyek kizárják egymást. Ha például állóképességünket szeretnénk javítani, ne tűzzünk ki alapvetően tömegnövelő célokat.

Tudnunk kell tehát, hogy mi a hosszútávú fő célunk és ahhoz szükséges választanunk kisebb közép- és rövid távú célokat. Vizsgáljunk meg egy példát:

Szeretnénk 15 kg súlyfeleslegtől megszabadulni és utána testsúlyunkat hosszú távon megtartani. Ehhez középtávú célunk az kell legyen, hogy elérjünk havi 2kg tartós fogyást. Az első rövidtávú célunk pedig az, hogy ismereteket szerezzünk miként érhetjük ezt el és milyen módon tudjuk fenntartani később. Következő rövid távú célunk lehet az, hogy gyakorlatot, rutint szerezzünk a megvalósításhoz szükséges munkában, teendőkben.

Ismeretek megszerzése

A fitness termek sokféle edzési lehetőséget kínálnak. Csoportos órák, spinning, box, crossfit, de a legnépszerűbb és legelterjedtebb még mindig a súlyzós edzés forma. Ami végezhető szabadsúlyokkal és különféle gépekkel egyaránt. Kezdő érdeklődők számára komoly fejtörést okozhat, hogyan álljon neki egy terem feltérképezéséhez. Teljesen laikusok számára érdemes előzetesen tájékozódni milyen alapvető eszközök és gépek állnak rendelkezésre a terembe. Azok közül pedig, megismerni, hogy mi mire való, mit hogyan lehet használni, de a még ennél is fontosabb, hogy mit hogyan lehet helyesen és biztonságosan alkalmazni. Ezt a tudást valaki egész egyszerűen szakmai internetes oldalakról össze lehet gyűjteni. Szerencsésebbek csatlakozhatnak egy tapasztaltabb edzőtárshoz aki bevezeti a konditermek világába. Aki megteheti és céljait leghatékonyabban szeretné elérni személyi edzőt fogadhat és általa tanulhatja meg az alapokat, amivel később akár egyedül is boldogulhat. Egy szakember mellet lehet legjobban elsajátítani azokat a helyes technikákat – gépek vagy szabad súlyok használatában – amikkel hatékony fejlődést érhetünk el izomfejlődésünk tekintetében, mindamellett biztonságban érezhetjük magunkat a sérülés veszélyekkel szemben. További kiemelt előnye edzőre bízni magunkat, hogy segít összeállítani étrendünket, ami még fontosabb alapja testünk változásainak, mint maga az edzés. Az étrend betartásával már komoly életmódváltásra vagy korrekcióra számíthatunk, aminek meglesz a hosszú távú eredménye is.

Ha megvan a motiváció, meglesz a cél és az eredmény mely életünket meghatározhatja. A kivitelezésben pedig szakmailag jól felkészült kollégáink várják jelentkezésed.