bevásárlás

Három egyszerű praktika, amelyek segítségével spórolhatunk a bevásárláson

Vásárlás

A takarékoskodás napjaink meghatározó témaköre. Az infláció és az egyre csak növekvő árak rengeteg család és háztartás számára teszik központi kérdéssé a spórolást. Mivel kiadásaink nagy részét az élelmiszerre, háztartási drogériára, tisztálkodási szerekre és ruházati cikkekre költött pénzösszeg teszi ki, mindenképpen hasznos lehet elsajátítanunk néhány egyszerű praktikát, amelyek alkalmazásával jelentősen lefaraghatunk a vásárlásra szánt kiadásainkból.

Mindenek kulcsa: a megfelelő tervezés

A takarékos vásárlás egyik legfontosabb tényezője az előzetes tervezés. Jó, ha minden hétre vonatkozólag pontosan meghatározzuk, melyik üzletekben milyen termékeket kell beszereznünk, így előre ki tudjuk kalkulálni, hogy az adott heti bevásárlás mennyibe fog kerülni megközelítőleg. 

A beszerzendő termékeket üzletekre bontva érdemes listára venni, pontos mennyiségekkel együtt. Így, amikor megérkezünk az adott áruházba vagy üzletbe, nincs más dolgunk, mint a listánkon szereplő termékeket a kosarunkba tenni. Ha nem szeretnénk a papírcédulákkal bajlódni, számos bevásárlólista mobilalkalmazás a segítségünkre szolgálhat, amelyek segítségével üzletenkénti lebontásban tervezhetjük meg a beszerzendő termékek listáját.

A bevásárlólista összeállításához segítségül hívhatjuk a népszerű hazai kiskereskedelmi hálózatok akciós újságait, köztük a Penny újságot, Auchan szórólapot vagy éppen a Kik akciós újságot. Ezekben az akciós kiadványokban olyan termékeket találunk, amelyek népszerű fogyócikkek gyakorlatilag minden háztartásban, így a vásárlás megtervezésekor érdemes átfutni azoknak az üzleteknek és áruházaknak a kedvezményes ajánlatait, amelyekben gyakran vásárolunk.

Ezek az akciós újságok ma már elérhetőek online formában, ráadásul a Kik akciós újság lapozható, online változatát vagy a Penny újság online lapozható kiadványát mind egy helyen találjuk meg, így ennek köszönetően rengeteg időt megspórolhatunk.

Akciók, kuponok, törzsvásárlói programok

Amennyiben az a cél, hogy a bevásárlás költségeiből lefaragjunk, érdemes némi időt szánni arra, hogy felkutassuk az üzletek és áruházak kínálta lehetőségeket, amelyek segítségével minden vásárlásunkon jelentős összeget takaríthatunk meg. 

Ezek közül a legnépszerűbbek az ismert hazai üzletláncok által heti rendszerességgel meghirdetett akciós ajánlatok, amelyek megtekinthetőek az üzletek bejáratánál elhelyezett nyomtatott akciós újságokban, emellett online is megtekinthetőek. Jobb, ha semmit nem bízunk a véletlenre, felkészülünk, és előre és tájékozódunk az áruházak akciós ajánlatait illetően, a Penny újságának online lapozható kiadványából, az Interspar katalógusból vagy éppen a Kik akciós újság lapozható, online változatából. Az online akciós újságok még a kedvezményes ajánlatok érvénybe lépése előtt megjelennek, így hétvégénte kényelmesen átböngészhetjük a legújabb akciókat.

Emellett minden nagyobb üzlethálózat működtet törzsvásárlói programot, így mindenképpen megéri csatlakozni a közelünkben megtalálható üzletláncok törzsvásárlói rendszeréhez vagy pontgyűjtő programjához, hiszen ezek révén rengeteg további kedvezményben részesülhetünk, személyre szabott kuponok és egyéni kedvezmények formájában.

Ügyeljünk a mennyiségre!

A népszerű áruházak akciós ajánlatait látva rengetegen beleesnek abba a hibába, hogy hatalmas mennyiséget vásárolnak egy-egy akciós termékből. Amennyiben a spórolás az elsődleges szempontunk, és szeretnénk ha pénztárcánkban minél több maradjon a vásárlás után, fontos, hogy minden termékből éppen annyit vásároljunk, amennyire szükségünk van. Fontos, hogy megtanuljunk átlátni a marketing fogásokon, és ne dőljünk be a kedvezményesnek beállított ajánlatoknak, amelyek arra csalogatnak, hogy minél nagyobb mennyiséget vásároljunk egy-egy termékből.

Mindez kiemelten fontos, amennyiben élelmiszerről van szó. A gazdaságosként meghirdetett, nagy kiszereléseket csak abban az esetben válasszuk, ha tudjuk, hogy valóban el is fog fogyni az adott termék. A népszerű “kettőt fizet, hármat kap” akciók vagy a 3+1 ajánlatok nagyon csalogatóak tudnak lenni. Ám ha végül megromlik az általunk vásárolt rengeteg kedvezményes árú élelmiszer, azzal sajnos végül nem spórolunk semmit. Éppen ezért bátran válasszuk a kisebb kiszereléseket, amiről biztosan tudjuk, hogy elfogy, ezzel elkerülve a pazarlást és felesleges pénzkidobást.