futás

Gyakori hibák testedzés közben

Életmód

Ha már mozogsz valamit, az nagyon jó. Csak figyelj arra, hogy jól csináld, különben nem ér semmit az egész, és akkor hiába töltöttél vele időt, energiát és fáradságot.

A legtöbben kisétálnak az ajtón, és elkezdenek futni, mások azonban kiszökkennek, és máris nekilátnak a nyújtásnak. Az igazság az, hogy az izmok rugalmasan reagálnak, de ha bemelegítjük őket, még hajlékonyabbak lesznek. Ha bemelegítés nélkül nyújtjuk, az izom megsérülhet, vagy csak a kötőszövetet nyújtjuk.

A legjobb, ha 5 percig kocogunk vagy sétálunk, hogy a vérkeringés élénküljön, és a testhőmérséklet emelkedjék. Ezt követi a dinamikus nyújtás, ami átmozgatja az összes testrészt.

A nyújtás kihagyása futás után

A másik és legnagyobb hiba, a futással befejezni a mozgást, és irány a zuhany. A testnek szüksége van a lenyugvásra, a szívritmus csökkenésére, az izmoknak a relaxált állapotba való visszatérésre. A statikus nyújtás a testmozgás után segít az izmoknak, lassan csökkenti a szívritmust és a vérnyomást, és időt ad arra, hogy a test hőmérséklete csökkenjen.

A nyújtás elmulasztása rossz áthangolódást, feszes izmokat és sérüléseket okozhat.

Gyakran hallom: ,,Nincs időm mozogni!” Az egészség legyen a legfontosabb. Tudjuk, hogy minden harmadik nő szív- és keringési betegségben hal meg, fontos tehát ügyelni az egészségre, nehogy Te is egy statisztikai számmá válj! Napi tíz perc a testmozgásra már segít. Az intenzitás fontosabb az eltöltött időnél. A lényeg, hogy ne félj a mozgástól, és akkor találsz rá időt.

Futópadon olvasva

A kevés gyakorlat is több a semminél. A futópadon olvasás nem csak a testtartást rontja, de az intenzitást is csökkenti. Ha csak kevés időd van testmozgásra, bölcsen kell alkalmazni. Foglalkozz a mozgással, és lélegezz folyamatosan!

Mindig ugyanazt csinálni

Örülök, hogy találtál időt a mozgásra, de ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végzed, az károsodást okozhat, és csökkenti az energiafelhasználást. A testünk rendkívül hatékonnyá válik az éveken keresztül ugyanúgy végzett tevékenységekben, ezért nem fog ugyanannyi kalóriát felhasználni egy 45 perces gyakorlatsor, mint pár évvel ezelőtt.

Rosszabb, hogy ha nem változtatunk a gyakorlatokon, az izmok elkoptatják az izületeket, mert mindig ugyanabból az irányból hat az erő. A kiegyensúlyozott gyakorlatsor, különböző síkban és irányban végzett mozgás, (előre, hátra, kőrkörösen) nagyon fontos!