aranyér

Aranyér: Amikor a túlzott szemérmesség sokat árthat!

Egészség

Az aranyér egy olyan gyakori betegség, amely sokak életét keseríti meg, azonban manapság gyógyítása és kezelése akár ambuláns beavatkozás keretében is orvosolható. Ezt azért is fontos tudni, mert nagyon sokan vannak, akik a szégyenlősségük miatt túl későn fordulnak szakemberhez. A vény nélkül kapható krémek és kúpok az aranyeret nem szüntetik meg, de hasznosak a fájdalom enyhítésére, és a viszkető érzés csökkentésére.

A köznyelvben a végbélnyílás körüli csomókat hívják aranyérnek, ezeket a külső aranyereket az orvos tapintással ismeri fel. Azonban a végbél belsejében található vénás fonatok csomós tágulatainak vizsgálatához, a belső aranyér diagnosztizálásához általában végbéltükrözés szükséges.

Az aranyeret okozhatják örökletes tényezők, de terhesség idején, vagy a mozgásszegény életmód, az ülőmunka és a helytelen táplálkozási szokások következtében egyaránt kialakulhat. Korábban azt feltételezték, hogy csak a felnőtt korosztályt érinti, mára azonban egyértelmű, hogy gyakori probléma a fiatalok, főként a nők körében is. Idősebb korban a test szöveteinek és izmainak gyengülésével, a vénás pangás erősödésével a végbéltáji visszerekben is jelentkezik.

Az aranyér okozta panaszok általában hosszabb idő alatt alakulnak ki, és az életvitelt is hátrányosan befolyásolhatják. A rost és folyadék szegény étrend, de a túlsúly és számos betegség nagyban elősegítik a kialakulását. Kismamák körében gyakori, hogy a várandósság és a szülés idején fellépő fokozott alhasi nyomás, valamint a gyakori szorulás következményeként véres székletet, fájdalmas kitüremkedést tapasztalnak. Előrehaladottabb állapotában akár ki is záródhat, és polipszerű növedékek is kialakulhatnak. Az aranyér kialakulását azonban nem csak megelőzni, de késleltetni is lehet, ezért a rendszeres testmozgás mellett előnyben kell részesíteni a rostban és folyadékban gazdag táplálkozást, amelyek egészséges széklelési szokásokat alakítanak ki a szervezet számára. Az életmód változással az ideális testsúly is könnyen elérhető. Sokak számára a probléma már apró változtatásokkal is orvosolható, a fűszeres és csípős ételek elhagyása, vagy például az alkohol mennyiségének a csökkentése is pozitív változásokat eredményez. Érdemes a sószegény étkezést már ma elkezdeni, hiszen a túlzott só a visszerek duzzanatát okozza a végbélben is.

aranyer

Az aranyér kezelése

Az aranyér egy több stádiumban zajló folyamat, míg a kezdetekben enyhe tünetekkel járhat, mint viszketés, vér a székleten, addig a 3. és 4. stádium már komoly elváltozásokkal és fájdalommal jár.

Az aranyér és a végbél betegségek feltárásához feltétlenül szükséges az orvosi konzultáció. A  vizsgálatot követően  a szakember a betegség stádiumának függvényében határozza meg a gyógymódot és a kezelést. Egyszerű esetben gyógynövény tartalmú fürdők, vény nélkül kapható kúpok és kenőcsök is elegendőek, de kisebb műtéti beavatkozás is eredményhez vezethet. Egyes készítmények érösszehúzó, és gyulladáscsökkentő hatásuk révén hasznosak a kellemetlen tünetek enyhítésére.

A 3-4. stádiumú aranyér betegség csak sebészi úton, a csomók eltávolításával szüntethető meg, amelyet több napos kórházi lábadozás követ.

Ez is érdekelhet
Mellkasi fájdalom