lencse

A lencse 5 nagyszerű hatása

Életmód

A lencse, az egyik legnépszerűbb hüvelyes, nagyon fontos szerepet tölt be étrendünkben és táplálkozásunkban. A gazdagság, jólét és szerencsének a jelképe, ezért is fogyasztják rengetegen újévkor. A lencse a többi hüvelyessel alapvető tápanyagokat és ásványi anyagokat biztosít szervezetünk számára. Szerencsére a lencsét bárki fogyaszthatja, nem allergén, mint rengeteg más magas fehérje tartalmú étel (szója, zab).

A lencse hatásai

Rengeteg jótékony hatása ismert, megpróbáltuk számotokra 10 fő pontban összegyűjteni.

  • Nagyszerű fehérje forrás, 100 gramm lencsének 27 gramm tiszta fehérje tartalma van, teljes értékű fehérjeforrásnak tekinthető, további hüvelyessel, és fehér húsokkal. Szerencsére a lencse könnyebben emészthető mint a hozzá hasonlóan magas fehérje tartalmú ételek.
  • Rostokban gazdag, segíti az emésztést, és könnyen is emészthető. A zsírtartalma is csekély, így a koleszterin szintünket sem kell féltenünk
  • Található benne rengeteg ásványi anyag és aminosav. Káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot, kalciumot és rengeteg vitamint is tartalmaz , niacint, pantoténsavat, folsavat, B – vitaminokat (B1,B2,B6) és A vitamint is. Várandósoknak ajánlott a fogyasztása, hiszen nekik rengeteg folsavra van szükségük.
  • Kicsi a glikémiás indexe, mégis rengeteg szénhidrátot tartalmaz. 100 grammjában 50-58 gramm szénhidrát található, bátran fogyaszthatják cukorbetegek, hiszen lassan felszívódó szénhidrátról beszélünk.
  • Vegák és vegánok nagyszerű tápanyag forrása, a fent említett okok miatt, gyakorlatilag akár a hús helyettesítője is lehet.

A jótékony hatások mellett viszont érdemes figyelembe venni hogy sajnos eléggé puffaszt a benne található cukrok (stachióz és affinóz) és rengeteg gázt képez. Viszont egy kis trükkel megszüntethetjük ezen hatásait, amikor feltesszük főni, az először felfőtt vizet öntsük le róla, majd öntsünk újat és azzal főzzük meg a lencsét.

További érdekesség, hogy gyógynövényként is használják, ecettel keverve bőrbetegségek ellen nagyszerűen használható. Ezen kívül a csíráját is rengetegen fogyasztják, hiszen hasonlóan sok vitamin található benne, a csírát salátákban, vagdaltakban, rakott ételekben szokták felhasználni.

Vörös lencse vagy barna lencse?

Hazánkban a barna típusa az ismertebb, viszont a vörös sokkal praktikusabb. A vörös lencsét kevesebb ideig kell főzni, elegendő neki 10- 15 perc, viszont ügyelni kell, mert nagyon könnyen szétfő.Nem szükséges előáztatni, valamelyest kevesebb energiát tartalmaz, vékonyabb a héja.