A hialuronsav előnyei

Egészség

A hialuronsav egy anionos, nem szulfatált glikozaminoglikán, amely széles körben a kötő-, hám- és idegszövetekben oszlik szét.

 

 

A hialuronsav például a bőr, az ízületi folyadék, az ízületi porc és az izom kötőszövetek egyik fontos alkotóeleme.

Óriási szerepe van a bőrszövetek helyreállításában, az ízületi folyadék viszkozitásának növelésében, a sejtek körüli speciális réteg felépítésében, illetve az izom szövetrétegek közötti csúszás fokozásában is.

Mire jó a hialuronsav?

A hialuronsav számos esetben segíti optimálisan tartani az emberi szervezet működését. Gyerekeknél, felnőtteknél, várandós és szoptatós anyukák, illetve az érettebb korosztály esetében is számos pozitív hatással bír az, ha napi 50-100 gramm hialuronsavat viszünk be a szervezetünkbe.

Bőrgyógyítás

A hialuronsav az eddigi kutatások szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy bőrünk sokáig meg tudja tartani a feszességét, nedvességét és rugalmasságát, mely egyenes út az örök fiatalsághoz. Persze előbb-utóbb mindenki öreg és ráncos lesz, de legalább arra rájött az emberiség, hogy le lehet lassítani az öregedési folyamatot.

Úgy érdemes a bőrgyógyítás esetében a hialuronsavra gondolni, mint egy széles körben elérhető eszközre, amely segíti sokáig megőrizni a bőr nedvességtartalmát, hogy amennyire csak lehet, késleltetni tudja azt, hogy a bőr ráncos, száraz, feszült vagy érzékeny legyen a kor előrehaladtával.

Sebgyógyítás

Az emberi test egy zseniális találmány, hiszen elég csak megnéznünk, hogy mit tesz akkor, ha valamilyen sebet kell begyógyítania: annak ellenére, hogy a hialuronsav természetesen megtalálható az emberi szervezetben, mégis meg tud növekedni a koncentrációja akkor, ha a szervezetnek sebeket kell begyógyítania.

A hialuronsavnak óriási szerepe van a sebgyógyításban, hiszen nemcsak lerövidíti a gyógyulási folyamatot, de képes csökkenteni a keletkezett seb méretét is.

Ez még mind nem elég, hiszen a hialuronsavnak komoly antibakteriális hatása is van, mely csökkenti a különféle fertőzések kockázatát nyílt sebek vagy akár csúnya fekélyek esetében is.

Szemsérülések, panaszok gyógyítása

Kevesen tudják, de a szemüreg belsejében lévő folyadék szinte csak hialuronsavból áll. Emiatt a legtöbb hialuronsav-tartalmú szemcsepp tökéletes megoldás lehet akkor, ha a szem túl száraz, ég vagy viszket például akkor, ha f.lux nélkül nézzük sokáig a monitort.

Egyes kutatásoknak azt is sikerült kimutatnia, hogy az UVB sugarak által előidézett oxidatív károsodás a szaruhártyában könnyebben elnyomható vagy megszüntethető, ha magasabb mennyiségű aktinoquinol-hialuronikus oldatot csepegtetünk a szembe.

Ízületi fájdalom enyhítése

Az ízületi panaszok többnyire azért jelentkeznek, mert az ízületek kenése idővel nem lesz olyan olajozott, mint fiatalkorban. Így az ízületek érintkezése okozza gyakorlatilag az ízületi fájdalmat.

A hialuronsav nagyon nagy szerepet játszik az ízületi folyadék viszkozitásának megtartásában, így azok a betegek, akiket ízületi fájdalmak gyötörnek, nagy megkönnyebbülést tapasztalnak már néhány hónapos hialuronsav étrendkiegészítő használatától is.

Gyulladásos bélbetegségek csillapítása

A Crohn betegség, a savas reflux, a fekélyes vastagbélgyulladás vagy a szivárgásos bél szindróma tüneteit is képes enyhíteni, egyes esetekben eltüntetni a magas dózisú hialuronsav étrendkiegészítő használata – szakorvos szabja meg az adagot.

Ez azért lehet, mert az emberi bélrendszerben természetesen előfordul a hialuronsav, amely nagy szerepet játszik abban, hogy a bélcsatornák vagy például a nyelőcső felülete optimálisan legyen felépítve ahhoz, hogy meg tudjuk emészteni a bevitt táplálékot, illetve hatékony legyen a tápanyagok felszívódása a bélrendszerben.

(x)