gyógyszer

A gyógyszereket tartsuk elzárva!

Egészség

A gyermekek számára az otthonainkban gondtalanul tárolt gyógyszerek jelentik az egyik legnagyobb veszélyforrást. Sokszor hajlamosak vagyunk minden konnektort biztosító dugóval ellátni, három méter magas rácsot emelni az erkély fölé, de nem fordítunk figyelmet a gyógyszerek biztonságos tárolására.

A kisgyermekek számára a gyógyszerek kiemelt veszélyforrást jelentenek. Ezt súlyosbítja az a tény, hogy a különböző tabletták és kapszulák sok esetben színesek, érdekesek, ráadásul cukorkára hasonlítanak. Szerencsére a tragédiák egy kis odafigyeléssel megelőzhetők.

Fordítsunk figyelmet arra, hogy a gyermek soha ne férhessen hozzá semmilyen gyógyszerhez, még a kikészített napi adaghoz sem! Sajnos egy perc alatt megtörténhet a baj, ha felügyelet nélkül marad a kicsi a gyógyszerek társaságában.

A nyugtató és altató készítmények potenciális veszélyforrást jelentenek. Sajnos sok felnőtt kényszerül ezeknek a gyógyszereknek a használatára, így sok háztartásban megtalálhatók. Egy kisgyermek számára akár egyetlen szem tabletta bevétele is súlyos következményekkel járhat; légzési elégtelenség alakulhat ki, amelyet csak mesterséges módon lehet pótolni. Az így fellépő oxigénhiány pedig idegrendszeri károsodást okozhat.

Az antidepresszáns készítmények talán a legveszélyesebb gyógyszerek a kisgyermekekre nézve, sajnos gyakran halált okoznak. A bevett antidepresszáns egy kisgyermeknél szívritmuszavarokat, súlyos görcsöket és szívhalált okozhat.

A szívgyógyszerek is előidőzhetnek szívritmuszavart, sőt a szív leállását is. Szerencsére létezik olyan ellenanyag, amely ezekben az esetekben megoldást jelent, viszont rendkívül fontos a mielőbbi intézkedés.

A gyermekek gyógyszermérgezése sok esetben vérnyomáscsökkentő készítmények által történik. Szerencsére ezek a gyógyszerek kisebb hatást fejtenek ki a kicsik szervezetére, ha egyébként egészségesek. Ilyen mérgezés esetén is mindenképpen orvosi felügyeletre van szükség, de tényleges veszélytől ritkán kell tartani.

A mérgezés lefolyását számos tényező befolyásolja: mikor vette be a gyermek, mekkora dózishoz jutott, hányt-e, mikor evett utoljára és mennyit, milyen az adott gyógyszer felszívódási ideje… Néhány gyógyszer esetében van, mások esetében nincs ellenanyag. A gyógyulás pedig akár hosszú hónapokat is igénybe vehet, ám sajnos vannak esetek, amikor nincs rá esély.