burgenlandi Esterházy-kastély

A burgenlandi Esterházy-kastély erős évet zárt

Cégvilág

Évente több mint 400.000 látogató kíváncsi az Esterházy Vállalatcsoport sokrétű turisztikai és kulturális programkínálatára, mely ezzel Burgenland és a Pannon térség legjobban látogatott területének számít. A kiemelkedő történelmi jelentőséggel bíró kulturális műemlékek – mint az Esterházy-kastély, a Lackenbachi (Lakompak) kastély, Fraknó Vára valamint a Szt. Margitbányai Kőfejtő – mellett az Esterházy Vállalatcsoport fontos szerepet tölt be Burgenland turizmusában.

A Burgenlandra jellemző stagnáló látogatottsági trenddel szemben az Esterházy Vállalatcsoport már évek óta magas növekedést könyvelhet el. A kiemelkedő látogatottsági növekedés részben a magas szintű turisztikai és kulturális programkínálatnak – mint koncertek, kiállítások és rendezvények – tudható be. Jelentősen hozzájárul az is, hogy egyre több országból érkeznek vendégcsoportok. Az ingadozó látogatottságú turisztikai attrakciók esetében, különösen kiemelt szerepe van a diverzifikációnak. Az Esterházy létesítmények látogatóinak 40%-a belföldről 60%-a pedig külföldről érkezik. Ezek a százalékok erős kontrasztban állnak a Burgenland egészére vonatkozó vendégstatisztikával (a 2015 szeptemberi burgenlandi statisztika alapján: 78% belföldi és 22% külföldi).

– Esterházy-kastély: 198.000 látogatóval 2009-hez képest több mint a duplájára nőtt a vendégek száma. A rendezvényeknél is 28%-os növekedés történt 2004-hez képest.
– A kiállítások különleges vonzereje: Fraknó Várát 27%-al a Lakcenbachi (Lakompak) kastélyt pedig 29%-al többen látogatták mint tavaly
– Szt. Margitbányai Kőfejtő: pozitív sajtóvisszhang és elégedett látogatók a Tosca előadáson (95%-os jegyeladás) továbbá a kőfejtő látogatóinak száma is 15%-kal növekedett az elmúlt évhez képest.
– Több mint 20.000 fő vett részt a Pannon Adventen és közel 3.000-en voltak az Esterházy-kastély előtt, Burgenland legnagyobb szilveszteri ünnepségén

Esterházy-kastély

A legjelentősebb burgenlandi kulturális helyszínek részletesen:

Esterházy-kastély

Amikor 2009-ben a kastély visszakerült Burgenland Tartománytól az Esterházy Vállalatcsoporthoz évente még csak 90.000 látogatót számláltak. Ezek a számok 2015-re a kereken 193.000 vendéggel, több mint a kétszeresére nőttek. Az Esterházy-kastély négy kiállítása – A hercegnői lakosztályok, Az Esterházy-kastély fénypontjai, a Haydn explozív és a Bormúzeum – iránt rendkívül nagy az érdeklődés. Az eisenstadti (Kismarton) kastélynegyed napjainkban kedvelt találkozóhely a helyi lakosok és a turisták számára is. Az Esterházy-kastély körül található kulturális, turisztikai, gasztronómiai és kisipari/kézműipari kínálat összekapcsolásával kiemelkedően attraktív összkép alakult ki az elmúlt években. A kastélynegyed jelentősen hozzájárul mind a város, mind a régió gazdasági növekedéséhez és az évente több mint 250 rendezvényével reprezentatív kulturális és rendezvényhelyszínnek számít.

A rendezvénylátogatók számának nagymértékű pozitív emelkedése arra enged következtetni, hogy a kastélyban kínált programok úgymint a classic.Esterhazy és az adventi vásár nagy népszerűségnek örvendenek. Az olyan újítások is mint „A hókirálynő” című gyermekopera Sergej Banewitschtől – melyet Anna Netrebko védnökségével az Esterházy-kastély Haynd Termében mutattak be és közel 10.000 látogatót vonzott – vagy a Pannon Ifjúsági Zenekar koncertje is kiemelkedő sikereket hoztak.

Kitekintő 2016: A látogatók többszöri kérésének eleget téve és az utolsó hercegné, Esterházy Melinda emlékére, kora nyáron egy új kiállítás nyílik, melynek címe: Egy meghatározó, európai hercegi pár életútjának legjelentősebb eseményei a huszadik században. A kirobbanó sikert aratott „A hókirálynő” című gyermekoperát ismételten színre viszik illetve a classic.Esterhazy koncertsorozat 2016-ban is magas minőségű programokkal csalogatja a látogatókat. A „Lovely Days” és a „Nova Jazz & Blues Night” című produkciókkal Ewald Tatar irányítása alatt egy szélesebb körű publikumot kívánnak a szervezők megszólítani, és az Esterházy-kastély parkjába invitálni.

Fraknó Vára

2015-ben Fraknó Vára Burgenland második jelképeként kereken 89.000 látogatóval abszolút rekordot döntött – több mint 5% emelkedést az előző évhez képest. Az Alsó Bástyán a látogatók növekvő igénye miatt csupán nyolc hónap alatt felépült és megnyitott a Gránátos Kávéház és Étterem. A Gránátos kialakítása a több mint 500 éves történelmi vár patináját ötvözi a mai látogatók korszerű igényeivel/elvárásaival. Az Esterházy Vállalatcsoport ebbe a Rozália Régió és a Mattersburg környéki turizmus számára – mely inkább gyengének mondható – oly fontos projektbe kereken 2,3 millió eurót fektetett.

Fraknó Vára