őszi kert

A 3 legfontosabb őszi kerti munka

Kert

ŐSZI KERTI MUNKÁK

Ahogy költőóriásunk is fogalmazott, itt van az ősz a nyakunkon, sőt lassan télre vált az évszak, ám addig még nekünk mindenképp szükséges befejeznünk az őszi kerti munkáinkat a zord, hideg évszak előtt.

Két fontos időszak van a kerti gazdálkodásban, amikor valóban temérdek munka van a kertben. Ez a tavasz és az ősz. Az utóbbi évszak a legalkalmasabb időszak kertünk megfiatalítására, energia utánpótlására. Nos, ezt a jó tanácsot megfogadva először a sövényeket érdemes megnyírni még a tél beállta előtt, hogy minél sűrűbb legyen majd jövőre. Ehhez a már évek óta kiválóan működő és jól bevált, megbízható elektromos sövénynyíróinkat és a kézi sövényvágó ollókat tudom javasoli.

Miután végeztek a sövénynyírással a következő ütemben a gyepet kell szemrevételezni, meggyőződni arról, hogy az előző hónapban elvégzett szelektív gyomirtó permetezés milyen hatásfokú volt és vajon kipusztította-e az orvul támadó gyomokat. Ezért első lépésként kissé lazítsuk fel a pázsitot egy kerti villával és könnyedén szórjunk szét rajta egy kevéske meszet. A régi bevált módszer szerint ez egy picit megédesíti majd a talajt a minden évben precízen végrehajtott műtrágyázás után. Az egész évben változatos természeti jelenségeknek (meleg, hideg, esőzés, szárazság) ellenálló, vitaminhiányos és fáradt pázsitot kimondottan az erre való őszi műtrágyával szórják be, hogy így felkészítsük a hideg tél átvészelésére. A gyep szellőztetését általában október második felében érdemes még elvégezni, hiszen ilyenkor a fű még könnyen erőre kap a műtrágyától, hiszen az a gyökereket erősíti a tavaszi tápanyaghiányos és vegetációs időszak előtt. Ha szükségét érezzük, ilyenkor fűmaggal felülvethetjük a területek azon részeit, ahol még nem vagy már nem nő a fű. Azt azonban ne felejtsük el, hogy ha a gyep pótlásának idejében nem nagyon volt csapadék, akkor azt a vetés után mindenképp pótoljuk majd. Tartsuk állandóan nedvesen a talajt.

Az őszi kerti munkák alatt keletkező növényi hulladékot, a levágott sövényt, a lehullott faleveleket, a felaprított faágakat és egyéb szerves hulladékokat hasznosíthatjuk rétegesen belehelyezve a komposztáló ládába. Hiszen a szerves állati trágyák és a különféle műtrágyák mellett, a komposzttrágya ugyanolyan jelentőséggel bír a növényeink tápanyag és a vitamin pótlásánál. Ez azonban egy másik fejezet, egy másik fontos kertészeti művelet lesz.

Amennyiben bármilyen kérdése merülne fel, vagy bármivel kapcsolatban érdeklődne, kérjük, bátran keressen Bennünket, bármikor szívesen segítünk Önnek és állunk rendelkezésére!
Jó időt és szép termést kívánunk Mindenkinek!